Єменські сепаратисти оголосили про режим самоврядування на півдні країни

Єменські сепаратисти оголосили про режим самоврядування на півдні країни

Сепаратисти з єменської Південної перехідної ради оголосили про введення самоврядування на території контрольованих ними південних районів країни. Про це повідомило в неділю агентство Reuters.


За його інформацією, сепаратисти мають намір ввести озвучені заходи у всіх південних провінціях країни, включно з містом Аден. ППР також оголосила про введення на цих територіях режиму надзвичайного стану.

У свою чергу глава МЗС Ємену Мухаммед аль-Хадрамі назвав її дії продовженням збройного повстання, здійснюваним на тлі “катастрофічної ситуації в тимчасовій столиці Адені”.

“Так звана перехідна рада понесе відповідальність за небезпечні і катастрофічні наслідки такого оголошення [про введення самоврядування та режиму НС]”, – наводить його слова прес-служба зовнішньополітичного відомства.

Угода між визнаним міжнародним співтовариством урядом Ємену і сепаратистами з Південної перехідної ради передбачає створення єдиного уряду з 24 міністерств, які в рівній мірі будуть розподілені між південними і північними провінціями. Крім того, сторони домовилися злити воєдино всі підконтрольні їм збройні загони і силові структури, підпорядкувати їх Міноборони і МВС, а також об’єднати зусилля під керівництвом аравійської коаліції з метою протистояти хуситам і терористичним угрупованням “Ісламська держава” і “Аль-Каїда”.

П’ятирічний конфлікт в Ємені призвів до виникнення найбільшої гуманітарної кризи в світі: за даними ООН, понад 24 млн єменців – приблизно 80% населення країни – потребують гуманітарної допомоги, а число внутрішньо переміщених осіб перевищує 3 млн осіб.

Поділитись