Гуайдо оголосив про нові масові акції протесту

Гуайдо оголосив про нові масові акції протесту

У Венесуелі прихильники опозиції готуються знову вийти на вулиці міст. Мета – продовжити тиск на президента Ніколаса Мадуро і закликати його до розблокування кордону для гуманітарної допомоги.


Майже три тижні тому лідер опозиції Хуан Гуайдо проголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і заявив, що переобрання Мадуро стало результатом маніпуляцій. Більшість країн Заходу, зокрема США, визнали законність Гуайдо на посаді глави держави. Втім Мадуро, який має підтримку Росії й Китаю, продовжує зберігати контроль над державними органами та установами, зокрема й збройніми силами, повідомляє Reuters.

Каменем спотикання в протистоянні опозиції й влади нині є доставка гуманітарної допомоги. 35-річний Гуайдо координує дії західних партнерів, які намагаються передати Венесуелі ліки й продовольство. Мадуро, який заявляє, що ніякої кризи немає, засуджує надання допомоги і називає такі дії “демонстративної акцією, керованою Сполученими Штатами”. Президент Мадуро не дозволяє перетинати кордон країни конвоям з гуманітарними вантажами.

“Ми повернемося на вулиці, щоб вимагати відкриття кордонів для гуманітарної допомоги, – заявив Гуайдо. Ми врятуємо більше 300 тисяч венесуельців, які нині перебувають під загрозою голодної смерті”, – написав Гуайдо в своєму Твіттері, на який підписано понад 1 мільйон 250 тисяч читачів. – Прийшов час об’єднатися і боротися, – проголосив Гуайдо.

Нинішнє загострення ситуації в Венесуелі почалося 23 січня. Тоді масові протести проти результатів голосування на президентських виборах спонукали Хуана Гуайдо оголосити себе тимчасовим главою держави під схвальні вигуки тисяч противників Мадуро.

Поділитись