Грузія відмовилася проводити засідання Ради Європи через Росію

Грузія відмовилася проводити засідання Ради Європи через Росію

Травнева сесія комітету міністрів РЄ пройде не в Тбілісі, а в Страсбурзі, хоча протягом півроку цю організацію очолює Грузія.


Про рішення провести форум у Страсбурзі журналістам повідомив глава МЗС Давид Залкаліані. За його словами, рішення про проведення зустрічі в Страсбурзі замість Тбілісі прийнято на засіданні заступників глав зовнішньополітичних відомств Ради Європи.

Міністр додав, що Грузія «щиро бажала прийняти безпрецедентний форум» і вела консультації з Генсеком РЄ, його секретаріатом про «всіх можливих сценаріях», щоб «не завдати шкоди своїй репутації як країні, яка головує зараз в цій організації, так і власним законодавством».

«Мова про участь Росії», – зазначив він.

У підсумку, за його словами, прийнято рішення провести форум у Страсбурзі, і такі прецеденти вже бували. Раніше грузинська опозиція заявляла, що не допустить делегацію Росії.

За грузинським «Законом про окупацію» Тбілісі вимагає, щоб з ним узгоджувалися поїздки в Абхазію і Південну Осетію. В іншому випадку це тягне за собою кримінальну та адміністративну відповідальність. Це ставило під загрозу членів російської делегації, яка в травні повинна була приїхати в Грузію.

Поділитись