Глава МЗС Японії закликав колег по G7 виробити спільний підхід до Росії

Глава МЗС Японії закликав колег по G7 виробити спільний підхід до Росії

Міністр закордонних справ Японії Тосиміцу Мотегі в ході пленарного засідання глав зовнішньополітичних відомств Групи семи (G7) в Лондоні заявив про те, що країни – учасниці “сімки” повинні виробити “спільний підхід” щодо Росії.

Про це в середу повідомило агентство Kyodo з посиланням на урядові джерела.

Крім цього, за відомостями агентства, Мотегі висловив на засіданні серйозну стурбованість уряду Японії з приводу односторонніх спроб змінити статус-кво в Східно-Китайському і Південно-Китайському морях, а також щодо ситуації з правами людини в Гонконзі і Синьцзян-Уйгурському автономному районі КНР.

За даними телеканалу NHK, Мотегі в ході засідання також заявив про “важливість посилення співпраці G7 і Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН)” заради реалізації концепції “вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону”. Крім того, він назвав “своєчасним” рішення Великобританії запросити на зустріч глав МЗС Групи семи представників Австралії, Індії, Південної Кореї і ПАР, а також генерального секретаря АСЕАН Лім Джок Хоя в рамках зростаючої зацікавленості світової спільноти в тому, що відбувається в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Міністри закордонних справ країн G7 зібралися у вівторок в британській столиці на перше за два роки пленарне засідання в очному форматі.

Поділитись