Генсек НАТО і прем’єр Британії підтримали жорсткі санкції проти режиму Лукашенка

Генсек НАТО і прем’єр Британії підтримали жорсткі санкції проти режиму Лукашенка

Відповідь владі Білорусі буде обговорюватися 14 червня на саміті Альянсу.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон підтримали жорстку відповідь владі Білорусі за дії, які призвели до арешту опозиційного журналіста, повідомляє «Голос Америки».

Виступаючи на спільній прес-конференції в Лондоні, яка пройшла в резиденції прем’єр-міністра Великобританії, Столтенберг заявив, що примусова посадка цивільного літака і арешт журналіста, який перебував на борту лайнера, здійснені владою Білорусі минулого місяця, є порушенням міжнародних норм і правил. Він закликав до негайного звільнення Романа Протасевича і його дівчини Софії Сапеги.

Столтенберг сказав, що він вітає санкції, введені проти Мінська Великобританією, Європейським союзом та іншими союзниками НАТО. Джонсон додав, що зараз важливо переконатися в повному виконанні цих санкцій, і, можливо, посилити їх. Британський прем’єр назвав цей інцидент «жахливим і обурливим», наголосивши на важливості спільних дій союзників проти білоруської влади.

30 держав-членів НАТО опублікували в середу коротку заяву із засудженням дій офіційного Мінська, проте не включили в остаточний текст резолюції згадку про санкції, до чого закликали, зокрема, балтійські держави і Польща.

Столтенберг сказав, що це питання обов’язково буде обговорюватися на саміті НАТО, який пройде 14 червня в Брюсселі.

Поділитись