Генсек НАТО і Байден обговорили відносини з Росією

Генсек НАТО і Байден обговорили відносини з Росією

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг і президент США Джо Байден обговорили двоїстий підхід до відносин з Росією на зустрічі у Вашингтоні.

Про це журналістам повідомив глава альянсу.

«Ми погодилися з необхідністю подвійного підходу – зовнішній захист і діалог з Росією. <…> Я вітав продовження російсько-американського Договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) на п’ять років. Також ми обговорили важливість контролю над озброєнням та переговорів з Росією», – розповів Столтенберг.

Генсек НАТО підкреслив, що діалог з Росією не є ознакою слабкості. Він необхідний, щоб «прагнути до кращих відносин».

«Але навіть якщо ми не віримо в кращі відносини з Росією, нам необхідно налагодити складні відносини з нею. Контроль над озброєннями, прозорість, зниження ризиків – всі ці питання важливі», – впевнений Столтенберг.

Він також привітав той факт, що Байден зустрінеться з лідерами країн НАТО перед самітом з президентом Росії Володимиром Путіним.

Раніше в той же день заступник генсека НАТО повідомив, що на зустрічі Володимира Путіна і Джо Байдена буде вестися пошук шляхів взаємодії. Він також наголосив на важливості продовження діалогу між Москвою і Вашингтоном зі стратегічного контролю, ядерного протистояння і зі зміни клімату.

Раніше Путін зізнався, що за підсумками женевської зустрічі з Байденом він не очікує «проривів». Російський лідер зазначив, що планує обговорити з американським колегою стратегічну стабільність, роззброєння, екологію і пандемію коронавируса, а також конфлікти в гарячих точках. За словами Путіна, Москва і Вашингтон повинні знайти шляхи врегулювання двосторонніх відносин, які знаходяться на надзвичайно низькому рівні.

Зустріч російського і американського лідерів відбудеться 16 червня в Женеві. Це буде перша особиста зустріч глав держав з моменту вступу Байдена на посаду президента США. Поїздка в Женеву стане першим закордонним візитом президента РФ з січня 2020 року.

13 квітня Байден запропонував Путіну провести саміт під час телефонної розмови. Тоді ж кілька держав висловили готовність надати свій майданчик для переговорів.

Поділитись