“Газпром” забронював додаткові обсяги потужності ГТС України на серпень

“Газпром” забронював додаткові обсяги потужності ГТС України на серпень

“Газпром” знову забронював додатковий обсяг потужностей для прокачування газу через територію України в Європу: в серпні компанія планує скористатися аналогічним попередніх місяців обсягом в 15 мільйонів кубометрів на добу, свідчать дані угорської торгової платформи RBP.


Це, як і в попередні місяці, весь обсяг твердих потужностей, який виставлявся для додаткового бронювання на серпень.

На лютий, березень і квітень компанія бронювала додаткові потужності в розмірі 14,2 мільйона кубометрів на добу з можливих 15 мільйонів. На травень, червень і липень були заброньовані всі 15 мільйонів. При цьому на січень компанія бронювала обсяги в 41,2 мільйона кубометрів на добу із запропонованих 41,6 мільйона.

Незважаючи на планові ремонти в липні на основних експортних маршрутах ( “Північний потік” і “Ямал-Європі”), а також дефіцит запасів в європейських підземних сховищах, “Газпром” не став бронювати додаткові потужності для прокачування газу через Україну понад 15 мільйонів кубометрів на добу навіть в поточному місяці.

Росія і Україна в кінці грудня 2019 року підписали пакет угод про продовження транзиту газу через територію республіки, в тому числі транзитний контракт на п’ять років, згідно з яким “Газпром” гарантує прокачування 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і по 40 мільярдів в наступні чотири. Ці домовленості забезпечили продовження транзиту після закінчення попереднього контракту.

Таким чином, щодобовий обсяг прокачування в рамках контрактних зобов’язань компанії перед українською стороною в поточному році становить близько 109 мільйонів кубометрів. З урахуванням додаткового бронювання “Газпром” прокачує в липні приблизно 124 мільйони кубометрів на добу, в серпні очікується такий же обсяг.

Поділитись