«Газпром» встановив рекорд з продажу природного газу в Туреччину

«Газпром» встановив рекорд з продажу природного газу в Туреччину

«Газпром» встановив рекорд з продажу природного газу в Туреччину, пишуть «Ведомости» з посиланням на звітність компанії за третій квартал і дані Федеральної митної служби Росії.

Обсяг експорту в цю країну в вересні став найбільшим з січня і склав 1,9 мільярда кубометрів палива.

Також показник істотно перевершує результат аналогічного періоду минулого року, коли в Туреччину було продано всього 1,017 мільярда кубометрів газу. При цьому всього за перші дев’ять місяців 2020 року поставки склали 8,854 мільярда кубометрів, що на 25 відсотків нижче аналогічних торішніх даних.

Опитані виданням аналітики пов’язують ситуацію, що склалася з характером відносин «Газпрому» з турецькими покупцями. Вони будуються в основному на довгострокових контрактах, укладених за старою, менш гнучкою схемою ціноутворення. Відповідно до неї, ціна газу визначається виходячи з нафтових котирувань з затримкою на 6-9 місяців.

Через це протягом більшої частини року ціна за довгостроковим контрактом з «Газпромом» була вище поточних (спотових) котирувань на європейських майданчиках (хабах), а також розцінок американських постачальників зрідженого природного газу (СПГ). В таких умовах турецькі компанії, особливо приватні, вважали за краще виплачувати «Газпрому» прописану в контрактах неустойку за вибір недостатнього обсягу палива (недотримання умови «бери або плати»), але все ж купувати його у сторонніх постачальників.

Однак восени ціна за довгостроковими контрактами з «Газпромом» почала знижуватися, реагуючи на весняне падіння нафтових котирувань. Це зробило поставки «Газпрому» більш вигідними порівняно зі спотовими закупівлями, оскільки ціни на хабах, навпаки, почали зростати через підвищений сезонного попиту на паливо.

Аналітики відзначають, що турецький ринок вкрай важливий для «Газпрому», оскільки традиційно є другим за обсягами продажів і виручки після німецького. Поставки в Європу за підсумками дев’яти місяців 2020 го так само помітно скоротилися і склали 125,7 мільярда кубометрів, що на 13,6 відсотка нижче торішніх показників.

Поділитись