Фінляндія заявила про готовність Росії застосувати війська в Європі

Фінляндія заявила про готовність Росії застосувати війська в Європі

Міністерство оборони Фінляндії опублікувало звіт про роботу військової розвідки країни, в якому міститься оцінка військової діяльності Росії в Європі.

“Росія показала можливість і готовність використовувати, де це необхідно, збройні сили, щоб домагатися своїх цілей, в тому числі в Європі”, – заявили автори звіту, зазначивши, що це посилило конфронтацію і військову активність в Балтійському регіоні.

У документі також говориться про зростаючу стратегічне значення регіону Балтійського моря і посилення напруженості в Європі через “повернення до силової політики”. “Зростаюче політичне протистояння також проявляється в здатності і готовності держав або коаліцій використовувати, при необхідності, збройні сили на території іншої держави для захисту своїх ключових інтересів, якщо вони вважатимуть це за необхідне”, – йдеться в доповіді.

На думку авторів документа, пряме використання збройних сил для переслідування зовнішньополітичних інтересів не є дієвим методом. “Тим не менш, держави готуються до застосування збройних сил і розвивають для цього свої можливості”, – йдеться в тексті.

У звіті було також відзначено посилення військової присутності Росії в Арктиці. На думку укладачів огляду, арктичний регіон в найближчі роки може стати місцем зіткнення інтересів світових держав.

Раніше експерти НДІ оборонних досліджень Швеції (FOI) в новій доповіді “Західні військові можливості в Північній Європі – 2020”, де наводиться системний аналіз співвідношення сил між Заходом і Росією, висловили думку, що Росія краще готова до великомасштабної війни, ніж країни НАТО. У статті наголошується на необхідності солідарності і координації зусиль західних країн в підході до Росії, оскільки це забезпечить “можливість справлятися з більшістю погроз в області безпеки”.

Поділитись