Еміграція вчених з Росії прискорилася в 5 разів за 9 років

Еміграція вчених з Росії прискорилася в 5 разів за 9 років

Відтік вчених і висококваліфікованих фахівців з Росії за останні 9 років прискорився в 5 разів.

Про це повідомив головний вчений секретар Російської академії наук (РАН) Микола Долгушкін в ході Загальних зборів академії.

За його словами, масовий виїзд наукових кадрів на роботу за кордон «грає не останню роль» в катастрофічному скороченні чисельності дослідників в Росії.

Якщо в 2012 році щорічно країну покидали 14 тисяч вчених, то тепер це вже 70 тисяч. «Росія – єдина з розвинених країн, де кілька десятиліть поспіль зменшується кількість вчених», – цитує Долгушкіна ЗМІ.

З 1990 року, коли РФ займала перше місце в світі за цим показником, кількість дослідників зменшилася з 992 тисяч до 348 тисяч «Тобто 65%, дві третини ми втратили за три десятиліття», – сказав учений.

За даними Світового банку, Росія займає перше місце в регіоні «Європа і Центральна Азія» по абсолютної чисельності громадян, які емігрували за кордон.

На 2017 рік, за даними банку, 10,6 мільйона росіян покинули країну для роботи за кордоном. Це більше числа тих, хто виїхав з України, Білорусі,ї та Молдови разом узятих.

Майже дві третини потенційних емігрантів (65%) – це «цифрові таланти».

57% з них – це молоді люди у віці до 30 років. У середовищі студентів (до 21 року) частка ще вище і досягає 59%.

Серед розвинених країн російські фахівці в масі вважають за краще Німеччину: туди їде 11,84% емігрантів. Ще 7,25% залишають РФ в напрямку Ізраїлю, 2,07% їдуть до Швейцарії.

Поділитись