Екс-президенту Киргизії висунули звинувачення в організації масових заворушень

Екс-президенту Киргизії висунули звинувачення в організації масових заворушень

Правоохоронні органи Киргизії висунули екс-президенту республіки Алмазбеку Атамбаєву ще два звинувачення – в організації масових заворушень у Бішкеку і замаху на насильницьке захоплення влади на початку жовтня минулого року.

Про це ЗМІ повідомив в середу адвокат колишнього глави киргизької держави Сергій Слесарев.

“Атамбаєву вручено повідомлення про підозру в організації масових заворушень в столиці на початку жовтня минулого року і спробі замаху на насильницьке захоплення влади”, – сказав він. Захисник зазначив, що в перші дні заворушень колишній президент перебував під вартою і фізично не міг брати участь в організації заворушень.

Разом з Атамбаєвим в цій справі також фігурують екс-глава президентської адміністрації Фарід Ніязов, колишній охоронець екс-президента Канат Сагимбаєв, а також екс-заступник міністра МВС Курсан Асанов.

5-6 жовтня, а також 9 жовтня 2020 року на центральній площі столиці Киргизії відбулися зіткнення між прихильниками різних політичних сил. Перемогу в підсумку здобули прихильники нинішнього президента Садира Жапарова, змусивши опонентів піти з площі. Під час сутичок невідомий кілька разів вистрілив з пістолета в машину, в якій перебував Атамбаєв, проте екс-глава держави не постраждав. Злочинця досі не знайшли.

Вперше Атамбаєв, який очолював Киргизію з 2011 року по 2017 рік, був затриманий в серпні 2019 року. Згодом йому було пред’явлено кілька звинувачень, в тому числі в корупції при розподілі земельних ділянок, в організації масових заворушень, замаху на вбивство і так далі. Кілька місяців тому в зв’язку з погіршенням стану здоров’я він був переведений із слідчого ізолятора Держкомітету національної безпеки в виправну колонію №47, в якій є медичний стаціонар.

Поділитись