Джордж Сорос заробив мільйони на британських проблемах в економіці

Джордж Сорос заробив мільйони на британських проблемах в економіці

Відомий фінансист, засновник інвестиційного фонду Quantum Джордж Сорос знову заробив на проблемах британської економіки і окремих компаній, пише CNBC.

На цей раз поки що потенційний прибуток йому принесло падіння акцій сервісу бронювання подорожей.

Папери Trainline на Лондонській фондовій біржі (LSE) на момент публікації коштували 334,8 фунта за штуку, що відповідає зниженню на 21,7 відсотка в порівнянні з рівнем закриття попередньої торгової сесії. За день до цього падіння склало 32 відсотки.

Інвестори почали розпродавати акції Trainline після того, як влада Великобританії оголосила про реформу залізничної галузі. До 2023 року буде створена профільна державна компанія-оператор, що відповідає в тому числі за складання розкладу і продаж квитків.

Таким чином, Trainline може виявитися частково незатребуваною, чого і побоюються інвестори. Уряд в свою чергу прагне уникнути повторення ситуації останніх років з частими затримками відправлення і збоями.

Британський підрозділ Soros Fund Management має відкриту коротку позицію по акціях Trainline: фонд продав взяті в борг у брокера папери в розрахунку на подальше зниження їх вартості. На даний момент акції компанії складають 0,7 відсотка всього портфеля фонду.

У 1992 році Сорос отримав популярність завдяки тому, що інший його фонд Quantum продав велику кількість британських фунтів (за деякими даними, 568 мільйонів) в обмін на німецькі марки, що сприяло різкого знецінення фунта і спровокувало різке зростання ключової ставки Банку Англії – з 10 до 15 відсотків. Крім того, Великобританія змушена була покинути Європейську валютну систему і перейти до плаваючого курсу фунта. Деякими спостерігачами ці події трактувалися таким чином, ніби Сорос і його фонд «збанкрутували Банк Англії».

Поділитись