Джонсон: Шотландія не готова до проведення нового референдуму про незалежність

Джонсон: Шотландія не готова до проведення нового референдуму про незалежність

Шотландці ще не готові до проведення нового референдуму про незалежність від Великобританії, вважає британський прем’єр-міністр Борис Джонсон.

“У них в національній атмосфері немає об’єднуючої сили, такого слід бути лише раз за ціле покоління”, – наводять слова прем’єр-міністра західні ЗМІ.

Він зазначив, що референдум про продовження членства Великобританії в ЄЕС відбувся в 1975 році, а референдум, який призвів до Brexit, в 2016 році. За словами Джонсона, в даному випадку мова йде “про правильне часовому проміжку”.

Референдум з питання про незалежність Шотландії пройшов 18 вересня 2014 року. Тоді 55% шотландців проголосували за те, щоб Шотландія залишилася в складі Великобританії.

Шотландська національна партія, очолювана першим міністром Шотландії Ніколою Стерджен, наполягає на проведенні повторного референдуму про незалежність регіону, посилаючись на те, що більшість шотландців проголосували проти виходу Великобританії з ЄС в 2016 році.

У недавньому інтерв’ю німецькій газеті “Вельт” Стерджен заявила, що обов’язково проведе другий референдум про незалежність Шотландії, можливо, вже в 2021 році. Вона висловила впевненість, що більшість шотландців висловиться за вихід зі складу Великобританії.

За словами Стерджен, після отримання незалежності Шотландія негайно подасть заявку на повторний вступ в ЄС і буде прийнята туди в найкоротші терміни.

Поділитись