Двох громадян Литви звинуватили в шпигунстві на користь Росії

Двох громадян Литви звинуватили в шпигунстві на користь Росії

Прокуратура Литви направила в суд справу двох громадян, обвинувачених у шпигунстві на користь Росії.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Стверджується, що обвинувачені не були знайомі один з одним, також різниться сфера їх діяльності. Однак, за версією слідства, до злочину їх підштовхнув один і той же чоловік – співробітник Прикордонного управління ФСБ Росії по Калінінградській області.

У прокуратурі стверджують, що один з обвинувачених був завербований в 2014 році. Він «повинен був фотографувати певні об’єкти, збирати інформацію про певних осіб, брати участь в певних заходах, купувати і передавати публікації, публічно публікувати певну інформацію і виконувати інші завдання», – йдеться на сайті.

Інший обвинувачений, стверджують слідчі, був завербований в 2016 році. Будучи главою такої собі громадської організації, він нібито погодився передавати інформацію про свої проведені заходи російській стороні, а також готувати і публікувати в литовських ЗМІ затверджені російським куратором тексти.

У листопаді 2019 року між Росією і Литвою відбувся обмін засудженими за шпигунство особами. В рамках обміну Росія отримала двох своїх громадян – Миколи Філіпченко і Сергія Моїсеєнко. У відповідь Москва передала трьох осіб – двох литовців і норвежця Фруде Берга, який, за словами прем’єр-міністр Норвегії Ерни Сульберг, вже був переданий норвезькій владі на території Литви. Процедура обміну відбулася на литовсько-російському кордоні.

Поділитись