До українських сіл поступово повертаються заробітчани

До українських сіл поступово повертаються заробітчани

Одна з найбільших проблем українських фермерських господарств — це кадровий голод у сільській місцевості. Про це розповів голова господарства “Українець-Агро” Микола Машук.

Машук зазначає, що “Українець Агро” має чималі потужності з утримання тварин та виробництва сирів, але не може знайти потрібних фахівців. Із 4 навколишніх сіл, де проживає 700 осіб, вдалося залучити лише технолога з виробництва сирів. Що стосується доглядальників за тваринами – завдання виявилось дуже непростим.

“У Богуславі познайомився з Тетяною Сальновою. Вона все життя працювала з тваринами, чудово знає технологію варіння сирів. Спочатку залучали її як консультанта. Зараз Тетяна варить ексклюзивні сири за власними рецептам, які не поступаються імпортним зразкам”, — розповідає керівник господарства.

Додає, що виробляють цілу лінійку сирів. Недавно представляли їх в Парижі на виставці SIAL, де дегустатори високо оцінили якість українського продукту.

Спочатку господарство запрошувало до роботи місцевих. Проте вони не хочуть працювати, не знають дисципліни. “Чоловіки п’ють, жінки думають більше про своє господарство, просто відпрацьовуючи на роботі по 8 годин. Я змушений брати на роботу людей по всій Україні на вахтовий метод — два тижні через два”, — говорить він.

Все ж, є і позитивна тенденція — поступово до роботи в українському селі повертаються заробітчани. Їм пропонують достойні умови праці та зарплатню, житло і навіть харчування за рахунок роботодавця.

Окрім того, господарство починає шукати майбутніх працівників серед студентів профільних навчальних закладів. Зокрема, “Українець Агро” налагоджує співпрацю з Немішаївським коледжом, пише AgroPortal.

Поділитись