Дипломат заявив в ООН, що Росія не зобов’язувалася захищати цілісність України

Дипломат заявив в ООН, що Росія не зобов’язувалася захищати цілісність України

Будь-які звинувачення на адресу Росії в порушенні зобов’язань за Будапештським меморандумом щодо гарантій безпеки України є безпідставними.

Про це заявив на засіданні Першого комітету Генасамблеї ООН представник російської делегації Денис Лозинський, який назвав подібні звинувачення «проявом антиросійської пропаганди».

Положення цього документа не поширюються на обставини, що стали наслідком дій внутрішньополітичних або соціально-економічних чинників. Росія не брала на себе зобов’язання примушувати частина України залишатися в її складі проти волі місцевого населення, – підкреслив дипломат.

Він нагадав, що в 2014 році на Україні за підтримки ззовні стався державний переворот. У такій ситуації населення Криму і Севастополя реалізувало право на самовизначення. Подальше входження території до складу РФ стало для людей «єдино можливим способом захисту своїх життєво важливих інтересів», зазначив Лозинський.

Раніше стало відомо, що Денис Лозинський закликав Україну зайнятися вирішенням своїх проблем і виконанням Мінських угод. Представник РФ порадив українському колезі, звинувачують Росію в ситуації на сході країни, «не перекладати з хворої голови на здорову».

Поділитись