ДБР відмовилося закривати кримінальну справу проти Порошенка

ДБР відмовилося закривати кримінальну справу проти Порошенка

Державне бюро розслідувань України відмовилося закривати кримінальну справу проти колишнього президента Петра Порошенка.

Про це повідомили “Українські новини”. За словами адвоката Порошенко, захист просив закрити справу, пов’язану з можливим неправомірним впливом на проведення конкурсу з добору кандидатів до члени Вищої ради правосуддя, але бюро відхилило цю клопотання.

Напередодні у відомстві заявили, що попросять Генпрокуратуру звернутися до Верховної ради із запитом на залучення колишнього президента до кримінальної відповідальності і зняття з нього недоторканності.
Порошенко підозрюють у зловживанні службовим становищем, а також у діях, спрямованих на захоплення державної влади. Максимальне покарання за цими статтями – п’ять і вісім років позбавлення волі відповідно.
Раніше повідомлялося, що екс-президент України фігурує в 13 кримінальних справах, по 12 з яких проходить як свідок. Однак його адвокат заявляв, що за деякими епізодами колишнього главу держави ще не викликали на допит і процесуального статусу він не має.

Сам Порошенко заявляв, що несе відповідальність перед українським народом і не боїться переслідування.

На початку вересня український парламент прийняв законопроект про скасування депутатської недоторканності, а президент Володимир Зеленський підписав його. Згідно з документом, з Конституції України виключається норма, яка не дозволяє залучити парламентарія до кримінальної відповідальності, затримати чи заарештувати без згоди Верховної Ради. При цьому депутати, як і раніше, не зазнаватимуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті, за винятком відповідальності за образу та наклеп.

Ці зміни вступлять в силу з 1 січня, а поки що депутати зберігають недоторканність. Однак у фракції “Слуга народу” вже заявили, що підтримають зняття її з Порошенка.

Фото ТАСС.

Поділитись