Cтало відомо про пошкодження ядерних об’єктів КНДР

Cтало відомо про пошкодження ядерних об’єктів КНДР

Серйозні повені в КНДР на річці Курьонган могли пошкодити розташований там ядерний комплекс Йонбені.

Про це повідомила дослідницька група при Університеті імені Джонса Хопкінса під назвою 38 North, що спеціалізується на вивченні питань, пов’язаних з КНДР.

Проаналізувавши супутникові знімки цього району від 6 серпня, фахівці прийшли до висновку, що “вода досягла двох насосних станцій, які обслуговують реактор”.

“На знімках видно, що в порівнянні з ситуацією на 22 липня рівень річки Курёнган, що протікає біля комплексу в Йонбені, значно виріс”, наголошується в повідомленні.

38 North також опублікував фотографію переповненій дамби вище за течією, припустивши, що повінь могло пошкодити насоси або засмітити трубопровід, через який йде забір води з річки. У той же час відзначається, що на супутникових знімках, знятих між 8 і 11 серпня, помітно, що рівень води в річці поступово знижується, що не завдавши шкоди основних будівель в комплексі.

38 North також вказує, що п’ятимегаватний реактор, який, як вважають, є головним джерелом збройового плутонію для військової ядерної програми КНДР, не функціонує вже кілька місяців.
Міністерство національної оборони Республіки Корея не стало коментувати повідомлення 38 North.

“Південнокорейські військові ведуть постійний моніторинг ядерної та ракетної активності на Півночі, влади Півдня і США підтримують тісну співпрацю”, – лише заявив на брифінгу в Сеулі представник відомства полковник Мун Хон Сик.

Поділитись