Експерти США помітили активність КНДР в районі ядерного полігону в Йонбені

Експерти США помітили активність КНДР в районі ядерного полігону в Йонбені

Супутникові знімки за останній рік показують «невелику активність» в районі ядерного науково-дослідного центру Північної Кореї в Йонбені.

При цьому активність у ядерного полігону, що вважається закритим, виходить за рамки простого підтримання порядку на території.

Таку думку висловили американські експерти з порталу 38 North. Аналіз знімків показав, що в районі заводу зі збагачення урану (UEP) час від часу з’являються спеціалізовані залізничні вагони і причіп. Він, вважають експерти, «може бути цистерною з рідким азотом».

Також американські фахівці відзначили, що навколо головного науково-дослідного і адміністративного центру полігону ведеться якесь будівництво. При цьому експерти не знайшли доказів того, що реактори запущені.

КНДР усно заявляла США, що закриє полігон Йонбен, але офіційних домовленостей не було зареєстровано. Активність на ньому фіксується не перший раз.

Раніше лідер КНДР Кім Чен Ин заявив: ядерне стримування є гарантом національної безпеки і мирного існування країни. Він зазначив, що Північна Корея може надійно і стійко «захиститися від активних провокацій ворожих сил супротивників-імперіалістів». Кім Чен Ин додав, що КНДР не перестане «відточувати найпотужніший національний оборонний потенціал».

Поділитись