«Цифровий спецназ» України наводить лад у державних ІТ-закупівлях

«Цифровий спецназ» України наводить лад у державних ІТ-закупівлях

Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров розповів на своїй сторінці в Інстаграм про те, як в Україні наводять лад в державних ІТ-закупівлях, пише Newformat.info.

“Наша команда «Цифровий спецназ» продовжує наводити лад в державних ІТ-закупівлях. Вітаю рішення ДП «Інформаційні судові системи», яке відмінило 2 закупівлі:

– 41 млн грн на закупівлю компонентів системи захисту ;

– 84,9 млн грн на закупівлю пз для віртуалізації .

125,9 млн загалом!”, – написав він.

Михайло Федоров зазначив, що першим тендером було заплановано розширення існуючої системи інформаційної безпеки на базі Fortinet.

Зокрема, передбачено закупівлю:
1. Захист електронної пошти (Email Gateway)
2. Захист периметру мережі (NGFW)
3. Захист веб-додатку (WAF)
4. Захист від загроз нульового дня (SandBox)
5. Комутатори
6. Система моніторингу подій (SIEM)
7. Аналізатор архіву подій (event analyzer).

“Аналіз наших фахівців свідчить про те, що специфікації писалася «на колінках» і швидко – вибір та комплектація ліцензій викликає багато сумнівів, а відповідно могла призвести до дуже неефективного використання коштів платників податків. Це підтверджує і велика кількість скарг поданих на ці тендери від постачальників, – пише Михайлол Федоров. – Так, наприклад, згідно тендерної документації планувалося придбання рішення у повному складі від одного виробника – компанії Fortinet. Це напряму пов’язано з тим, що FortiManager підтримує тільки рішення від Fortinet. Міжнародні рейтинги в області інформаційної безпеки демонструють, що мінімум у двох напрямах (WAF, SIEM) рішення від Fortinet не є лідерами. А рішення від інших міжнародних лідерів інтегруються з Fortinet доволі просто. При цьому, 60% очікуваної вартості відноситься до SIEM підсистеми. Це приклад галузевої неефективності, коли кожен має своє «котеджне містечко», кожен «городить» щось своє, замість реалізації єдиної політики та підходів, що, з однієї сторони дозволить значно зекономити бюджетні кошти, а з іншої – будувати дійсно ефективні та інтегровані між собою системи захисту”.

Міністр цифрової трансформації України підкреслив, що від початку роботи майже щотижня економиться сотні мільйонів на ІТ-закупівлях, а  вже з початку року команда планує перейти на абсолютно нову та сучасну модель планування, погодження та реалізацйії ІТ-проектів в органах влади.

Олександра Буділка

Поділитись