В Україні створять прозору IT-екосистему на рівні держави

В Україні створять прозору IT-екосистему на рівні держави

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров написав на своїй сторінці в Інстаграм,  що в країні слід оптимізувати витрати платників податків, позбавитись від мутних тендерів і створити прозору IT-екосистему на рівні держави.

Ось, що він пише:

“Нам у спадок від агентства електронного управління дісталася функція узгодження ІТ-закупівель органами влади.  Кілька фактів про цю процедуру:
⠀— сюди входить узгодження від закупівель створення складних ІТ-систем, реєстрів і серверів до закупівель техніки і навіть її ремонту;
⠀— бюджет на 2019 рік — близько 5,4 млрд грн, які витрачаються вкрай неефективно, і ще багато грошей сховано під не цифровими кодами закупівель;
⠀— замовниками є органи, починаючи від міністерств і закінчуючи комунальними підприємствами;
⠀— воркфлоу такий: орган вирішує, що йому, наприклад, потрібен новий сервер — пише лист на адресу вже нашого міністерства (раніше агентства), експерти тут оцінюють техніко-економічне обґрунтування, погоджують або відмовляють. В ідеалі ніхто не повинен отримати ні копійки на тендер в IT без узгодження, але в житті буває інакше. Це окрема історія. Зараз проводимо «розслідування»”.

У результаті такої системи на різних майданчиках проходять тендери на десятки, а то й сотні мільйонів гривень.

Михайло Федоров написал про конкретні кроки, які планується робити: “Наше завдання — оптимізувати витрати платників податків, позбавитись від мутних тендерів і створити прозору IT-екосистему на рівні держави. Наші кроки:
1. Ми не будемо контролювати закупівлі техніки, її ремонт. Тисячі завдань за погодженням покупки принтера або ноутбука забирають багато ресурсів.
2. Запровадимо онлайн-систему прийому запитів на узгодження, управління проєктами, щоб у два кліки знайти проєкт, на який минулого року були виділені гроші.
3. Ми сформуємо команду експертів, прозорі правила їхньої роботи для якісної оцінки тендерів і запропонуємо варіанти оптимізації.
4. Ми розробимо єдину «технічну рамку» вимог і процедур для ІТ-проєктів в органах влади.
І знайдемо гроші на розвиток програми та порталу (які вже готуємо до випуску)”.

Поділитись