Через російських туристів на Крим чекають незворотні екологічні наслідки

Через російських туристів на Крим чекають незворотні екологічні наслідки

Різке зростання напливу туристів і втручання в геосистему Криму може мати незворотні наслідки для півострова.

Про це в ефірі радіо «Супутник в Криму» розповіла експерт в курортній галузі Людмила Бабій, передають «Новини Криму».
За її словами, вченими вже давно розрахована допустиме навантаження на кожну територію і розробили сценарії її раціонального освоєння.

«Будь-яке збільшення антропогенного навантаження без уваги до висновків наукового співтовариства може привести до самих негативних наслідків», – заявила експерт.

Як приклад вона навела ситуацію з Північно-Кримським каналом – з одного боку, регіон отримував звідти воду, з іншого – високий ступінь вторинного засолення ґрунтів.

«Все, що ми називаємо ендемічністю – несхожістю Криму – іде безповоротно», – уклала вона.

Вона також додала, що дев’яності і нульові були періодом «бездумного використання придатних факторів без урахування комплексності», коли «на чолі всього стояли економіка і рубль» – наслідки подібного підходу спостерігаються в даний час у вигляді повеней, пожеж і посух.

Напередодні в Ялті, на популярному кримському курорті, відпочивальники поскаржилися на купи сміття та бруд на вулицях. У центрі населеного пункту розташовано безліч точок торгівлі та громадського харчування, проте сміттєві баки і урни розставлені не скрізь. В результаті місто виглядає перебував у занедбаному стані, всюди чути неприємний запах, рояться комахи, процедури по дезінфекції проводяться рідко.

Поділитись