Чехія звинуватила Росію у втручанні у внутрішні справи країни

Чехія звинуватила Росію у втручанні у внутрішні справи країни

Переміщення пам’ятника маршалу Радянського Союзу Івану Конєву не порушує Договір про дружні відносини і співробітництво від 1993 року з Росією, заявив МЗС Чехії.


Відомство запевнило, що країна «шанує все жертви воїнів Червоної Армії, у складі якої, крім російських, воювали українці, білоруси і представники інших народів тодішнього СРСР». МЗС також визнав, що на пам’ятник поширюється дія договору. МЗС очікує, що «до пам’ятника буде проявлено гідне ставлення».

При цьому Чехія визнала неприпустимим “втручання” російських державних органів «у внутрішні справи Чеської республіки». Якщо Росія продовжить «конфронтаційні заяви і дії», Чехія вирішить, що Москва «втратила інтерес до розвитку взаємовигідних відносин», йдеться в повідомленні.

МЗС Чехії нагадує, що в республіці перебувають 4224 військові могили, надгробки і пам’ятника, щодо яких, на відміну від пам’ятника Конєву, діє Угода про взаємне збереженні військових поховань від 1999 року. Чехія дорікнула Росії в тому, що на російській території так і не оновлені військові пам’ятники полеглих чехословацьких легіонерів. МЗС порадило Москві вести переговори про «отримання пам’ятника маршалу Конєву» з «його власником», а не міністерством.

«Місцеве самоврядування в Чехії є складовою частиною конституційного устрою нашої держави», – заявив МЗС, додавши, що «переслідування демократично обраних представників чужим державою при виконанні ними своїх повноважень з точки зору Чехії неприпустимо».

Відомство підкреслило, що «відповідне російське законодавство – до того ж використане ретроактивно – не буде в ставленні до Чехії жодним чином здійснено».

Нагадаємо, 3 квітня під час допомоги крана і канатів в Празі знесли пам’ятник Івану Конєву. Міністр оборони Сергій Шойгу написав листа голові військового відомства Чехії Лубомиру Метнару, в якому попросив передати Москві знесений пам’ятник. Міноборони Чехії відповіло, що «не може передати те», чим не володіє – пам’ятник «є власністю» району Прага-6.

Раніше президент Росії Володимир Путін підписав закон про кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження пам’яток захисникам Вітчизни в Росії і за кордоном. СК Росії порушив кримінальну справу у зв’язку зі знесенням пам’ятника.

Поділитись