Україна просить Росію, Німеччину і Францію провести саміт “нормандської четвірки”

Україна просить Росію, Німеччину і Францію провести саміт “нормандської четвірки”

Україна працює над отриманням згоди інших членів “нормандської четвірки” (Росія, Німеччина, Франція) провести саміт.

Про це на брифінгу повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Варіант проведення” нормандського саміту “в онлайн режимі поки предметно не обговорюється, але ми працюємо над тим, що в принципі потрібна згода трьох країн – Російської Федерації, перш за все, а також Франції та Німеччини – на проведення саміту”, – зазначив він.

При цьому Кулеба повідомив, що формат проведення зустрічі “нормандської четвірки” в умовах пандемії коронавірусу буде визначатися після рішення про його дату. “Коли ми зрозуміє дату, ми перейдемо до розмови про те, в якому форматі він може бути проведений”, – заявив міністр.

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко заявив, що проведення нового “нормандського саміту” (Росія, Німеччина, Франція, Україна) має сенс тільки після виконання рішень, прийнятих на зустрічі в Парижі в грудні 2019 року. Поки ж, нагадав він, вони не реалізовані, зокрема, “невиконаними залишаються домовленості щодо припинення вогню, розведення сил, розмінування, відкриття нових пунктів пропуску, імплементації формули Штайнмайєра і узгодження всіх аспектів особливого статусу Донбасу”.

Руденко також визнав, що пандемія коронавірусу впливає на графіки і формат роботи міжнародних структур та “нормандський саміт” в цьому сенсі не буде винятком.

Попередній саміт нормандської “четвірки” пройшов в Парижі 9 грудня. Передбачалося, що наступна зустріч відбудеться через чотири місяці після його проведення.

Поділитись