Чехія передасть до Музею пам’яті ХХ століття демонтований монумент маршалу Конєву

Чехія передасть до Музею пам’яті ХХ століття демонтований монумент маршалу Конєву

Пам’ятник маршалу Конєву в Празі, який була демонтований в квітні, не буде виданий Росії, про це йдеться в листі глави міністерства оборони республіки Лубоміра Метнара, направленому в якості відповіді на лист його російського колеги Сергія Шойгу.


Монумент, встановлений в районі Прага-6, був демонтований 3 квітня владою міський частини. Ініціатор знесення, староста району Ондржей Колар, запевнив, що монумент передадуть в Музей пам’яті ХХ століття. Президент Чехії Мілош Земан тоді заявив, що демонтаж пам’ятника є дурістю, зробленою незначними політиками.

З проханням про передачу пам’ятника Конєву в найкоротші терміни російській стороні Сергій Шойгу звернувся до свого чеському колезі Лубоміру Метнару 9 квітня.

“Пам’ятник не є майном Міноборони і не перебуває на його території. Одночасно, згідно з правовими нормами, його не можна включити в категорію військових поховань”, – написав Метнар.

При цьому, за його твердженням, Міноборони не належить власність міської частини Прага-6, де знаходився пам’ятник Конєву, тому відомство не може приймати рішення про його передачу Росії.

Чеський міністр зазначив, що рішення проблеми з монументом могли обговорити в ході консультацій між дипвідомством Чехії та Росії. Раніше МЗС Чехії заявляв про готовність до переговорів про переміщення пам’ятника маршалу Івану Конєву на територію Росії.

Поділитись