Чехія поставила Росії умову для поліпшення відносин

Чехія поставила Росії умову для поліпшення відносин

Глава МЗС Чехії Томаш Петржічек повідомив, що якби дотримувався принцип невтручання сторін в політику один одного, то діалог з РФ йшов активніше.

Дипломат не виключає, що між Прагою і Москвою налагодиться взаємовигідний діалог.

“Наші громадяни платять мені за те, щоб я займався питаннями майбутнього країни і будував з Росією взаємовигідні відносини, а не за те, щоб піднімати старі суперечки. При цьому, як кажуть, для танго потрібні двоє, і без взаємності з боку Росії розвивати діалог буде важко”, – підкреслив глава дипмісії Чехії.

Петржічек вважає абсурдними наміри РФ вести кримінальне переслідування чеських політиків за демонтаж пам’ятника. Зокрема, глава МЗС Чехії додав, що готовий до переговорів з передачі скульптури російській столиці.

Непорозуміння, яке склалося в останній час в російсько-чеських відносинах, пов’язане з демонтажем пам’ятника маршалу Радянського Союзу Івану Конєву. Він знаходився в районі Прага-6. РФ даний інцидент сприйняла негативно.

Так, член Ради Федерації Володимир Джабаров закликав Чехію вибачитися. За словами сенатора, подібні дії є святотатством. Монумент знесли 3 квітня 2020 року.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, кажучи про подію, зазначив, що в Кремлі побажали б бачити пам’ятник відновленим на тому місці, де він розташовувався раніше.

Поділитись