Чехія оголосила російських дипломатів персонами нон грата

Чехія оголосила російських дипломатів персонами нон грата

Директор Служби зовнішньої розвідки Росії (СЗР) Сергій Наришкін прокоментував рішення Чехії щодо висилки російських дипломатів.

Про це в суботу, 6 червня, повідомляють російські ЗМІ.

Наришкін назвав інцидент «брудної і підлої провокацією з боку влади Чехії». За його словами, Росія готує заходи у відповідь.

Напередодні, 5 червня, заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив, що Москва дзеркально відповість на висилку дипломатів з Праги. У Держдумі також сказали, що висилка російських дипломатів має системний характер, що пояснюється нібито недружніми кроками Росії до Чехії.

5 червня стало відомо, що прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш оголосив двох співробітників Російського центру науки і культури Кончакова і Рибакова персонами нон грата, тобто небажаними цій країні, і вони зобов’язані покинути Прагу протягом 48 годин.

За словами прем’єр-міністра, рішення вислати працівників посольства Росії в Празі пов’язано зі скандалом, що стався цієї весни. При цьому Бабіш заявив, що звинувачення до дипломатів в причетності до планів по отруєнню чеських регіональних політиків були помилковими.

Поділитись