Чехія хоче збільшити квоту для українських заробітчан

Чехія хоче збільшити квоту для українських заробітчан

Чеський уряд збирається подвоїти квоти на запрошення українських працівників в рамках програми, яка функціонує з 2016 року.

Про це пише видання “Хвиля”.

Як повідомив міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршічек, уряд Чехії розглядає можливість розширення квоти до 40 тисяч осіб щорічно.

“Поточна щорічна потужність – 21 тисяча осіб. Уряд Чехії розглядає можливість розширення квоти до 40 тисяч осіб щорічно, проте остаточне рішення ще не прийнято”, – повідомив міністр.

Саму програму він назвав унікальною і надзвичайно успішною, яка дозволяє претендентам з України подавати заявки на отримання дозволу на проживання у зв’язку з працевлаштуванням.

За словами міністра, на ринку праці Чехії існує високий попит на кваліфікованих працівників, який неможливо задовольнити за рахунок внутрішніх ресурсів. Це відкриває можливість для українських працівників, які є кваліфікованими і працьовитими, набути досвіду роботи в різних компаніях Чеської Республіки.

Що стосується власне співробітництва, то в минулому році двосторонній товарообіг збільшився більш ніж на 15%. За словами глави МЗС, “деякі інвестори відкривають для себе український ринок як альтернативу російському, з якого вони вирішили піти”. В цілому Петршічек очікує, що присутність чеського бізнесу в Україні буде більш значним в наступні роки.

Поділитись