Цепкало назвав спосіб позбавити білоруських правоохоронців зарплати

Цепкало назвав спосіб позбавити білоруських правоохоронців зарплати

Колишній кандидат на пост президента Білорусі Валерій Цепкало підтримав несплату громадянами Білорусі податків, страйки і купівлю іноземної валюти як спосіб послабити економіку країни і позбавити влади коштів на утримання силовиків.

Про це політик заявив в інтерв’ю французькій газеті Le Figaro. За його словами, білоруська опозиція підтримує подібну тактику «ненасильницького опору».

«Ми повинні послабити економічні основи режиму до такої міри, щоб він більше не міг платити співробітникам міліції, яких набагато більше, ніж викладачів в університетах», – сказав Цепкало.

При цьому він визнав, що країну в такому разі чекає економічний спад, однак навів в приклад події 1980-х років в Польщі, коли робітники влаштовували страйки на підтримку створення незалежних профспілок в країні. Він додав, що Польща відновилася після тих подій, ставши, на його думку, «однією з найрозвиненіших країн Європи».

Політик додав, що у людини, який може прийти на зміну чинному президенту Білорусі Олександру Лукашенку, «не буде іншого вибору, окрім як вести діалог і підтримувати хороші відносини з Росією». Він обмовився, що «не впевнений на 100%, що так і станеться», проте запевнив, що сам би точно розвивав відносини з Росією.

Масові протести в Білорусі почалися після оголошення результатів виборів 9 серпня, згідно з якими президентом країни в шостий раз обраний Олександр Лукашенко.

Незгодні з результатами голосування вийшли на вулиці міст, відбувалися зіткнення з силовиками, є постраждалі з обох сторін.

Поділитись