Британська розвідка назвала можливе джерело походження COVID-19

Британська розвідка назвала можливе джерело походження COVID-19

Фахівці британської розвідки заявили про свою версію походження нового коронавірусу.

За даними видання The Daily Mail, яке посилається на члена надзвичайного урядового комітету, COVID-19 міг поширитися через витік з лабораторії Центру по контролю і профілактиці захворювань, в якій вивчаються віруси. Аналогічну думку висловили високопоставлені джерела в британському уряді. Незважаючи на те, що версія про “лабораторний сценарій” не є пріоритетною, але вона більше не виключається.

“Існує надійна альтернатива [версії про початок поширення вірусу на ринку в Ухані], заснована на природі вірусу. Можливо, не випадково в Ухані є ця лабораторія. Ця версія не скидається з рахунків”, – сказав журналістам член урядового комітету, який має доступ до секретних розвідданих.

На цьому тлі експерт з біобезпеки, професор Ратгерського університету Річард Ебрайт заявив, що COVID-19 міг з’явитися в результаті НП під час лабораторних робіт, але мова про штучне походження коронавірусу не йде.

“Збір вірусів, культивування, ізоляція або зараження тварин пов’язане зі значним ризиком зараження співробітника лабораторії, а через співробітника лабораторії – всього суспільства”, – сказав він.

За словами експерта, він бачив докази того, що вчені-вірусології в Китаї вивчали віруси з другим рівнем захисту, хоча рекомендованим є четвертий рівень, який забезпечує “мінімальний захист від зараження працівників лабораторії”.

Поділитись