Британія і ЄС призупинили переговори щодо Brexit через COVID-19

Британія і ЄС призупинили переговори щодо Brexit через COVID-19

Переговори між Євросоюзом і Великобританією над укладенням торгової угоди були припинені через зараження коронавірусною інфекцією члена європейської делегації.

Про це повідомив головний парламентер ЄС по Brexit Мішель Барньє у своєму Twitter-акаунті. За його словами, сторонами було прийнято рішення припинити переговори на нетривалий час. Барньє додав, що сторони продовжать свою роботу в повній відповідності з інструкціями.

Великобританія офіційно залишила Європейський союз 1 лютого. До кінця 2020 року сторони домовилися про перехідний період, під час якого в Сполученому Королівстві продовжить діяти велика частина законів ЄС: в тому числі правила торгівлі. До кінця перехідного періоду Брюссель і Лондон повинні були домовитися про формат майбутніх відносин і укласти нову угоду про торгівлю. Однак в липні 2020 го боку достроково припинили чергові переговори, тому що не змогли дійти згоди щодо низки питань.

Розбіжності, зокрема, стосуються переміщення товарів через кордон між Ірландією і Північною Ірландією: перша входить в ЄС, друга вийшла з об’єднання разом з Лондоном. Крім цього, Великобританія не хоче забезпечувати доступ для європейських рибалок в свої райони, оскільки це несумісно зі статусом країни як незалежної держави.

Поділитись