Болкунець: Лукашенко намагався видворити Колесникову з країни і дискредитувати в очах населення

Болкунець: Лукашенко намагався видворити Колесникову з країни і дискредитувати в очах населення

Білоруська влада намагалася видворити члена президії Координаційної ради опозиції Марію Колесникову з країни і дискредитувати її в очах населення, представивши все як втечу.

Таку думку висловив в ефірі радіостанції «Ехо Москви» білоруський політолог Дмитро Болкунець.

«Олександр Лукашенко обрав тактику видворення опозиціонерів з країни. Вчора Колесникова і двоє її колег Антон Родненков і Іван Кравцов були викрадені в центрі Мінська. Це абсолютно очевидно. Мабуть, білоруська влада вирішила скреативити приблизно так само, як вони знімали перехоплення розмов Варшави і Берліна. Зокрема, вони вирішили завезти опозиціонерів на українсько-білоруський кордон, зняти це, а потім представити все так, ніби вони тікають з країни», – зазначив політолог.

Як звернув увагу Болкунець «вранці все білоруські державні ЗМІ випустили саме такий сюжет під копірку з однаковими коментарями, що означає, що все це було заздалегідь сплановано».

З точки зору експерта, це сталося тому, що «Колесникова стала становити загрозу для влади, так як вона – один з небагатьох опозиційних білоруських політиків, який дійсно проявив себе цього літа». «Владі невигідно, щоб такі люди були на волі, щось робили і говорили, тому Лукашенко робить все можливе, щоб у опозиції не з’явилося ніяких лідерів», – уклав Болкунець.

Вдень 7 вересня білоруські ЗМІ повідомили, що Колесникова була викрадена в Мінську невідомими. За словами очевидців, вранці в понеділок люди в масках посадили її в мікроавтобус з написом «Зв’язок» і поїхали.

У вівторок вранці держагентство БелТА повідомило, що Колесникову було затримано при спробі незаконного перетину держкордону з Україною. В прикордонному комітеті Білорусі підтвердили цю інформацію, а також відзначили, що її соратники Родненков і Кравцов покинули республіку і знаходяться в Україні.

У свою чергу член президії Координаційної ради Максим Знак підкреслив, що Колесникова не планувала їхати з Білорусі ні за яких обставин. Пізніше джерело «Інтерфакс-Україна» повідомило, що Колесникова порвала свій паспорт, щоб її не пустили на територію України.

Поділитись