Близько 40 полонених відмовилися від обміну між Києвом і самопроголошеними республіками

Близько 40 полонених відмовилися від обміну між Києвом і самопроголошеними республіками

Близько 40 осіб, яких Київ планував передати самопроголошеним республікам Донбасу в рамках обміну полоненими, відмовилися брати участь в процесі.

Про це повідомляє «Коммерсант» з посиланням на джерела в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) з врегулювання конфлікту. За словами співрозмовників видання, причини відмови у всіх різні. Деякі не хочуть повертатися у так звані ДНР і ЛНР. Полонені також пояснювали своє бажання залишитися на підконтрольній Києву території України тим, що їм простіше відбути тюремний термін і погасити судимість.

У так званих ДНР і ЛНР наполягають на підтвердженні того, що полонені відмовилися добровільно. Встановити всі обставини по їх наполяганням повинен координатор від ОБСЄ Тоні Фріш, якому довіряють ополченці. Однак приступити до роботи Фріш зможе тільки після 25 грудня.

Переговори щодо обміну полоненими проходили 18 грудня, але вони зірвалися. План провести обмін полоненими між Києвом і республіками Донбасу за формулою «всіх на всіх» до кінця року був узгоджений на саміті «нормандської четвірки» в Парижі 9 грудня. Даний пункт є в мінських угодах. Лідери всіх країн-учасниць переговорного формату, в тому числі України, підтвердили свою прихильність домовленостям.

Поділитись