Бішкек звинуватив Душанбе в порушенні досягнутих домовленостей щодо кордону

Бішкек звинуватив Душанбе в порушенні досягнутих домовленостей щодо кордону

Киргизстан звинуватив Таджикистан в порушенні раніше досягнутих домовленостей, що стосуються державного кордону.

Про це повідомила в п’ятницю, 4 червня, прес-служба киргизького уряду.

Як говориться в повідомленні, в результаті порушення таджицькою стороною раніше досягнутих домовленостей ситуація на кордоні країн загострилася, обстановка напружена.

За інформацією прес-служби, військовослужбовці Таджикистану, всупереч угоді про заборону на проведення будь-яких робіт на неописаних ділянках киргизько-таджицького кордону до завершення процесу делімітації та демаркації, в ніч на 4 червня «проникли вглиб території Киргизької Республіки на 1000 м, встановили контейнер на невимовній ділянці держкордону Унжу-Булак Чон-Алайского району Ошської області».

Відзначається, що на місце «для врегулювання ситуації, що склалася» виїхав глава Державного комітету національної безпеки Киргизії Камчибек Ташиєв, який є керівником киргизької делегації з делімітації та демаркації кордону з Таджикистаном.

Раніше про погіршення обстановки на кордоні двох країн повідомила прикордонна служба Державного комітету національної безпеки Киргизії. У повідомленні наголошується, що прикордонна служба Киргизстану вживає всіх можливих заходів з метою недопущення ескалації конфлікту.

Раніше, 24 травня, президент Росії Володимир Путін в ході зустрічі зі своїм киргизьким колегою Садиром Жапаровим заявив про те, що Москва буде вживати заходів в рамках вирішення гострих питань у двосторонніх відносинах між Киргизією і Таджикистаном.

Військовий конфлікт стався на одній з ділянок кордону Таджикистану і Киргизстану наприкінці квітня. Йому передував конфлікт між місцевими жителями в районі водорозподільного пункту «Головний», приналежність якого оскаржують обидві сторони.

Тоді сторони змогли домовитися про припинення вогню і взяли на себе зобов’язання відвести сили на місця колишньої дислокації.

Однак 30 квітня перестрілка на киргизько-таджицькому кордоні відновилася. Таджицькі силовики провели обстріл села Кизил-Бел в прикордонному з Киргизією районі. Пізніше сторони вирішили відвести війська від лінії державного кордону.

Поділитись