Більше 200 конгресменів вимагають у Трампа достроково піти у відставку

Більше 200 конгресменів вимагають у Трампа достроково піти у відставку

Більше 200 конгресменів вимагають від чинного президента США Дональда Трампа, чиї повноваження закінчуються 20 січня, достроково піти у відставку в зв’язку з заворушеннями в Вашингтоні, передає NBC.

До цього числа, за даними телеканалу, входять як сенатори, так і члени Палати представників конгресу. Майже всі з вимагають відставки Трампа конгресменів – представники Демократичної партії або незалежні парламентарії. Єдиний республіканець – Адам Кінзінгер, що представляє штат Іллінойс.

Демократи пропонують задіяти 25-ту поправку конституції США, прийняту в 1967 р Вона визначає порядок дострокового усунення від влади глави американської держави, після чого його пост займає віце-президент. Цей пост зараз займає Майкл Пенс. У перший і останній раз поправка була застосована в 1974 р, дозволивши віце-президенту Джеральда Форда очолити адміністрацію на тлі Уотергейтського скандалу.

Достроково відсторонити Трампа з посади, в якій йому залишилося перебувати 12 днів, конгресмени вимагають у зв’язку зі спробою захоплення Капітолію прихильниками Трампа 6 січня, призвела, за заявою поліції Вашингтона, до загибелі чотирьох осіб. Сам Трамп, погодившись передати повноваження обраному президенту Джо Байдену, так і не визнав своєї поразки на виборах.

15 грудня колегія вибірників підтвердила перемогу демократа Джо Байдена на президентських виборах в США. Він отримав 306 голосів вибірників при необхідному мінімумі в 270, тоді як Трамп офіційно набрав лише 232 голоси.

Поділитись