Білорусам пояснили причини жорстких затримань на акціях протесту

Білорусам пояснили причини жорстких затримань на акціях протесту

Міністерство внутрішніх справ Білорусі опублікувало відповідь на звернення громадян, в якому пояснило причини жорстких затримань учасників масових заходів під час президентської кампанії. Про це пише Tut.by.

У відомстві зазначили, що відповідно до Виборчого кодексу, ініціативні групи зі збору підписів за висунення кандидатів можуть без отримання дозволів проводити акції тільки в формі пікетів в місцях, які не заборонені місцевою владою. У всіх інших випадках акції потрапляють під дію закону «Про масові заходи».

У МВС звернули увагу, що білоруси зобов’язані неухильно дотримуватися порядку організації і проведення масових заходів, встановлених заборон та обмежень.

«Несення служби по охороні громадського порядку, як правило, організовано у встановленій формі одягу. Разом з тим, виходячи зі специфіки виконуваних завдань, керівник може прийняти рішення про виконання обов’язків співробітниками в цивільному одязі, що не суперечить чинному законодавству», – так прокоментували випадки затримання учасників акцій протесту людьми в штатському.

У відомстві підкреслили, що міліціонери мають право в установленому порядку застосовувати фізичну силу і спецзасоби.

У Білорусії 9 серпня відбудуться президентські вибори. У країні і за її межами проходять масові акції протесту в зв’язку з затриманнями претендентів на пост глави держави. Олександр Лукашенко, який має намір балотуватися на шостий термін, заявляв, що в країні хочуть влаштувати революцію. Він скаржився на іноземне втручання в передвиборну кампанію з боку зарубіжних «ляльководів».

Поділитись