Байден заявив про готовність США до швидкого колапсу в Афганістані

Байден заявив про готовність США до швидкого колапсу в Афганістані

Президент США Джо Байден заявив у понеділок, 16 серпня, про готовність Сполучених Штатів до спостережуваного зараз «стрімкого краху» афганського уряду.

Він також розкритикував президента Афганістану за втечу з країни і афганські війська за відмову належним чином захистити свою країну.

«По правді кажучи, це крах афганського уряду. Відбулося навіть швидше, ніж ми очікували», – додав Байден під час свого виступу в Білому домі, що транслюється Guardian News на Youtube.

Також Байден зазначив, що не шкодує про своє рішення вивести американські війська з Афганістану.

«Я глибоко засмучений фактами, з якими ми зараз стикаємося, але я не шкодую про своє рішення. Я не можу і не буду просити наші війська продовжувати нескінченно воювати в громадянській війні в іншій країні», – прокоментував президент США.

За його словами, він і його наближені «ясно усвідомлювали ризики», пов’язані з доглядом американських військових з Афганістану, проте «події минулого тижня демонструють, що триваюче військове втручання Сполучених Штатів не могло в кінцевому підсумку підтримати афганський уряд».

«Це неправильно – наказувати американським військам діяти, в той час як власні збройні сили Афганістану цього не роблять», – вважає Байден.

При цьому американський лідер заявив, що США зроблять «швидкий і рішучий» відповідь, якщо таліби нападуть на американських громадян або спробують зірвати евакуацію в Кабулі.

«У разі необхідності ми будемо захищати наш народ з нищівною силою», – підкреслив він.

Байден вказав, що як тільки евакуація буде успішно завершена, Сполучені Штати продовжать завершення виведення військ з Афганістану та «покладуть край найтривалішою війні США».

Поділитись