Байден назвав Трампа першим президентом-расистом в історії США

Байден назвав Трампа першим президентом-расистом в історії США

Найбільш ймовірний кандидат від демократів на майбутніх президентських виборах Джозеф Байден назвав чинного президента США Дональда Трампа першим расистом, якому вдалося очолити Сполучені Штати.

Про це повідомила газета The Washington Post. Під час минулої в онлайн-форматі зустрічі з виборцями колишній віце-президент погодився з думкою одного з учасників, який висловив стурбованість тим, що Трамп намагається звинуватити в появі і поширенні коронавірусу Китай і називає коронавірус “китайським вірусом”. Байден додав, що Трамп “судить людей за кольором шкіри, національністю, країні походження, і це абсолютно огидно”.

“Жоден діючий президент ніколи такого не робив, – додав політик. – Ні республіканець, ні демократ. У нас були расисти, і вони намагалися стати президентами. Він виявився першим, кому це вдалося”. За словами Байдена, дії президента “поділяють країну”.

Журналісти звернулися до Трампа з проханням прокоментувати заяви його потенційного суперника на виборах пізніше. У відповідь Трамп стверджував, що “зробив більше для темношкірих американців, ніж будь-хто інший, за винятком, можливо, Авраама Лінкольна”.

Представник виборчого штабу Трампа Катріна Пірсон назвала заяви Байдена “образою для інтелекту темношкірих виборців”. Вона нагадала, що сам кандидат від демократів одного разу розповідав, як успішно колись працював з сенаторами, які підтримували сегрегацію. Нарешті, представник виборчого штабу Байдена Саймона Сандерс визнала, що діючий президент не може бути першим расистом на президентському посту, тому що президентами США протягом історії бували не тільки люди, відкрито підтримували сегрегацію, але і рабовласники. “Але Трамп виділяється навіть серед них, особливо, в новітній історії, тому що він зробив расизм і поділ людей своїм козирем”, – додала вона.

Загибель афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі в кінці травня після його затримання поліцейськими спровокувала масові акції протесту і безлади і привернула посилену увагу до проблеми боротьби з расизмом в США.

Поділитись