Байден доручив вивести частину військових США з району Перської затоки

Байден доручив вивести частину військових США з району Перської затоки

Президент США Джо Байден доручив Пентагону почати виведення частини американських сил і озброєнь із зони Перської затоки, планується зменшити військову присутність Вашингтона на Близькому Сході.

Про це повідомила газета The Wall Street Journal.

За словами джерел видання, Сполучені Штати вже передислокували не менше трьох батарей зенітних ракетних комплексів Patriot. В останні роки одна з цих батарей була розгорнута на авіабазі в Саудівській Аравії для захисту американських сил. Також пропонувалося вивести комплекс американської системи протиракетної оборони на театрі військових дій THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), але було вирішено, що він поки залишиться.

Як повідомляє газета, також з Близького Сходу планується перемістити ряд «розвідувальних систем». Очікується, що атомний авіаносець США USS Dwight D. Eisenhower, який прямує в регіон, буде там перебувати менше звичайного терміну. За оцінками видання, «це означає, що кілька тисяч військових можуть з часом бути виведені з регіону». Відзначається, що в ньому наприкінці 2020 року перебували майже 50 тис. Американських військових.

«Деякі технічні засоби, зокрема призначені для спостереження безпілотники і протиракетні батареї, можуть бути переміщені з тим, щоб зосередитися на державах, які офіційні особи вважають основними суперниками на міжнародній арені, в їх числі Китай і Росія», – сказано в публікації The Wall Street Journal.

Джерела газети заявили, що в Пентагоні збираються вжити заходів з тим, щоб «в більшій мірі перекласти тягар захисту території Саудівської Аравії з Вашингтона на Ер-Ріяд». Розглядається можливість додаткової підготовки саудівських військових і надання їм нових озброєнь. Адміністрація Байдена багаторазово заявляла про намір провести «перенастроювання відносин» з королівством.

Про плани зменшити американську військову присутність на Близькому Сході восени 2020 року заявляв колишній президент США Дональд Трамп. Зокрема, йшлося про виведення майже 2 тис. солдатів з Іраку.

Поділитись