Axios: Байден відмовився зустрічатися із Зеленським перед самітом з Путіним

Axios: Байден відмовився зустрічатися із Зеленським перед самітом з Путіним

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена передумала організовувати зустріч з його українським колегою перед американо-російським самітом, повідомляє Axios.


З посиланням на джерело в Білому домі ЗМІ стверджує, що Вашингтон дійсно розглядав варіант запросити Володимира Зеленського незадовго до переговорів з Путіним в Женеві. Однак згодом в адміністрації американського лідера відмовилися просувати цю зустріч через рішення Зеленського змінити керівництво державної енергетичної компанії “Нафтогаз”. У США порахували, що Україна відмовилася боротися з корупцією, пише портал.

Як сам Зеленський заявив в інтерв’ю Axios, він готовий зустрітися з Байденом перед російсько-американським самітом в Женеві, щоб, крім іншого, обговорити “Північний потік – 2”, але консультацій по цій темі не було. Проте контакт з американським колегою “в тій чи іншій формі” можливий, підкреслили в Києві.

Останній повноформатний саміт Росія – США відбувся в 2018 році в Гельсінкі: тоді Путін поспілкувався з Дональдом Трампом. Ініціатором нової зустрічі, яка пройде 16 червня, виступив Байден. За словами прес-секретаря російського лідера Дмитра Пєскова, президенти обговорять російсько-американські відносини, стратегічну стабільність, а також боротьбу з COVID-19 і врегулювання регіональних конфліктів.

Поділитись