Австралія відреагувала на рішення Франції відкликати посла

Австралія відреагувала на рішення Франції відкликати посла

Маріс Пейн, представник міністра закордонних справ Австралії, висловив жаль з приводу рішення Франції відкликати посла для консультацій.

Про це пише Sydney Morning Herald.

Раніше Жан-Ів Ле Дріан, глава МЗС Франції повідомив про відкликання послів в США і Австралії в Париж для консультацій. Таке рішення було прийнято в зв’язку з розривом контракту по підводним човнам з боку Канберри. Як зазначається, це перший подібний випадок в історії відносин Франції зі Сполученими Штатами та Австралією.

У МЗС Австралії запевнили, що дорожать відносинами з Францією і вважають її важливим партнером, який допомагає забезпечувати стабільність в Індо-Тихоокеанському регіоні.

«Ми сподіваємося на нову взаємодію з Францією з багатьох питань, що становлять взаємний інтерес, на основі загальних цінностей», – додав Пейн.

Раніше президент США Джо Байден, прем’єр Великобританії Борис Джонсон і прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявили про створення нового партнерства AUUKUS в сфері оборони і безпеки. Канберра також повідомила про вихід з угоди по підводним човнам з французькою компанією Naval Group. Його вартість становила 90 мільярдів австралійських доларів (56 мільярдів євро).

Глава МЗС Франції назвав рішення Австралії “ударом в спину”. За його словами, він засмучений через розрив цього контракту. Париж чекає пояснень як з боку Австралії, так і з боку США.

Поділитись