Атамбаєва звинуватили у вбивстві бійця спецназу

Атамбаєва звинуватили у вбивстві бійця спецназу

Екс-президента Киргизії Алмазбека Атамбаєва звинуватили у вбивстві співробітника спецпідрозділу «Альфа».

За версією слідства, вбивство сталося під час спроби силового затримання колишнього глави держави в його будинку в селі Кой-Таш 7 серпня.

“Атамбаєву вручено повідомлення про підозру у вбивстві заступника командира спецпідрозділу Альфа” Усенбека Ніязбекова. За даними слідства, співробітник був застрелений зі снайперської гвинтівки Драгунова, проте раніше МВС заявляло, що він був застрелений з автомата АК-47. Очевидно, що слідчі органи суперечать самим собі”, – наводить Інтерфакс слова адвоката Атамбаєва Замира Жоошева.

За словами адвоката, співробітники «Альфи» в Кой-Таші виконували “злочинний наказ керівництва”. Щоб доставити підозрюваного для допиту, “не треба проводити спецоперацію за участю спецназу, чиї функції полягають зовсім в іншому”, – підкреслив Жоошев.

«Зараз все хочуть повісити на Атамбаєва», – додав він.

Напередодні держкомісія з розслідування масових заворушень у Бішкеку дійшла висновку, що екс-президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв готував насильницьке захоплення влади під час спецоперації з його затримання.

“Атамбаєв, дискредитуючи державну владу, створюючи хибне уявлення про наявність протестного потенціалу в суспільстві і намагаючись заручитися міжнародною підтримкою, навмисно готував насильницьке захоплення влади в країні”, – зачитав висновок комісії депутат Тинчтик Шайназаров на засіданні парламенту в четвер.

Згідно з висновками комісії, Атамбаєв заздалегідь готувався організувати збройну відсіч співробітникам правоохоронних органів під час примусового приводу, організовуючи різні провокації, в тому числі з можливими людськими жертвами з боку його прихильників, які повинні були мобілізувати громадян на виступи проти влади. “В подальшому планувався насильницьке захоплення влади, пов’язаний з масовими заворушеннями, мародерством”, – порахували члени комісії.

Атамбаєв був затриманий 8 серпня в резиденції в селі Кой-Таш після спецоперації, в ході якої відбувалися зіткнення силовиків з його прихильниками. В даний час Атамбаєв заарештований.

Поділитись