Асамблея православ’я обговорить конфлікт церков в Україні

Асамблея православ’я обговорить конфлікт церков в Україні

Керівництво міжнародного секретаріату Міжпарламентської асамблеї православ’я обговорить в Афінах наслідки грузинського інциденту і проблему конфлікту церков в Україні.

Про це ТАСС повідомили в прес-службі президента МАП, глави комітету Держдуми з розвитку громадянського суспільства, питань громадських і релігійних об’єднань Сергія Гаврилова.

Участь Гаврилова та інших делегатів з Росії в 26-й сесії Генасамблеї МАП в Тбілісі і червні поточного року обернулося скандалом, що спричинило масові мітинги в грузинській столиці. Обурення опозиційних депутатів викликало те, що їх російський колега вів засідання, сидячи в кріслі голови національного парламенту.

“Заява була прийнята. Однак ми хочемо почути від парламенту Грузії, які подальші заходи були прийняті за підсумками інциденту і чи будуть принесені вибачення депутатам – членам МАП. Росія відреагувала своєчасно, тепер ми чекаємо дій від міжнародної спільноти, оскільки питання стосується поваги учасників міжнародної організації і парламентаріїв в цілому”, – наводить слова Гаврилова його прес-служба.

Порушуючи проблему протистояння церков в Україні, глава комітету зазначив його небезпека для культурних і політичних відносин європейських країн, підкресливши, що учасникам асамблеї “чекає серйозна розмова” на цю тему. “Нас надзвичайно турбує безперервний свавілля на Україні, де щодня порушуються права вірян, відбувається захоплення храмів, українськими судами виносяться відповідні рішення, чиниться тиск на священнослужителів, що є відступом України від міжнародних зобов’язань з невтручання в справи релігійних громад”, – сказав він.

МАП була створена в 1993 році з ініціативи парламенту Греції. Поряд з цією країною лідируюча роль в асамблеї належить Росії. Штаб-квартира МАП розташована в Афінах. На сьогоднішній день асамблея православ’я об’єднує делегації з 27 держав, її завданнями є координація законотворчої діяльності та сприяння прийняттю національними парламентами законів, що відповідають інтересам православ’я в суспільстві.

Засідання міжнародного секретаріату, голів і доповідачів комісій МАП пройде в Афінах 14-15 листопада.

Поділитись