Алієв назвав війну в Карабасі “правом Азербайджану”

Алієв назвав війну в Карабасі “правом Азербайджану”

Президент Азербайджану Ільхам Алієв назвав війну в Нагірному Карабасі правом його країни.

Він заявив у зверненні до народу, що Баку багато років намагався врегулювати карабахське питання політичним шляхом.

«Але весь світ побачив, що саме через позицію Вірменії це питання не знаходило свого рішення, і військове вирішення конфлікту було нашим правом», – сказав Алієв. Глава держави підкреслив, що це право було дано резолюцією ООН і його «визнають міжнародні норми і принципи».

«Кожна країна має право захистити себе, ми теж захистили себе», – зазначив Алієв.

У 1991 році Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, проголосив незалежність від Азербайджану, який спробував повернути його силою. Спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана Нагірно-Карабахська республіка (НКР) уклали перемир’я, яке періодично порушувалося.

Чергове загострення конфлікту сталося 27 вересня 2020 року. Азербайджан повідомив, що вірменські війська атакували його позиції і населені пункти, і оголосив контрнаступ. Вірменія заявила, що противник напав на НКР. В ході боїв азербайджанська армія зайняла частину територій, в тому числі місто Шуші, що має стратегічне значення.

9 листопада президент Росії Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підписали спільну заяву про повне припинення бойових дій. За документом сторони залишилися на зайнятих ними позиціях.

До 1 грудня під контроль Баку передаються три райони. В регіоні діятимуть російські миротворці.

Азербайджан назвав інцидент перемогою. У Вірменії почалися масові заворушення з вимогою відставки Пашиняна, якого звинуватили в зраді.

Поділитись