“Академік Черський” прибув до місця будівництва “Північного потоку – 2”

“Академік Черський” прибув до місця будівництва “Північного потоку – 2”

Судно-трубоукладач “Академік Черський”, простоявши майже місяць недалеко від Калінінграда, знову повернулося до недобудованої ділянки газопроводу “Північний потік 2”, свідчать дані глобальної системи позиціонування суден MarineTraffic.


Трубоукладач на початку грудня вже провів кілька днів недалеко від датського острова Борнхольм, де знаходиться незавершений відрізок газопроводу. Потім він повернувся в Росію і встав на рейд Курської коси недалеко від Калінінграда.

“Північний потік 2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Проти проекту активно виступають США, які просувають в ЄС свій зріджений природний газ, а також Україна і ряд європейських країн. Штати в грудні 2019 року введено санкції проти газопроводу, в результаті чого швейцарська Allseas змушена була зупинити прокладку.

У грудні 2020 року Nord Stream 2 AG, оператор проекту, за допомогою трубоукладача “Фортуна” уклав одну з двох недобудованих ділянок газопроводу – в водах Німеччини. Укладання останнього недобудованого відрізка, в датських водах, планується почати з 15 січня. На данській ділянці також планувалося задіяти “Фортуну”.

Поділитись