130 країн світу домовилися про глобальний цифровий податок

130 країн світу домовилися про глобальний цифровий податок

У переговорах про глобальний мінімальний податок для великих корпорацій досягнутий прорив: за даними Організації економічного співробітництва та розвитку 130 країн, на частку яких припадає 90 відсотків світової економіки, домовилися про те, що ставка такого податку буде становити не менше 15 відсотків, пише Deutsche Welle.

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц заявив про “колосальний прогрес в області міжнародного оподаткування компаній”. “Можливо, в області справедливого оподаткування в світі це найбільший прорив за останні десять-двадцять років”, – зазначив він під час візиту в столицю США Вашингтон. За словами німецького міністра, час гонки між різними країнами з питання надання найнижчого податку пройшло.

Президент США Джо Байден заявив, що угода зробить глобальну економіку “більш справедливою ​​для робітників і сімей середнього класу в США і в усьому світі”. На думку міністра економіки Франції Брюно Ле Мера, мова йде про найважливішу міжнародну податкову угоду за останні сто років.

На початку червня країни G7 досягли угоди про введення податку на прибуток транснаціональних компаній в сфері цифрової економіки в розмірі не менше 15 відсотків. Тепер вони хочуть домогтися його введення по всьому світу, щоб покласти край нечесної податкової конкуренції між державами. Міністри фінансів країн “великої двадцятки” обговорять це питання на зустрічі в Венеції наступного тижня.

У деяких країнах існує опір введенню подібного податку. Зокрема, угода ОЕСР не підписали Ірландія й Угорщина. В Ірландії мінімальна податкова ставка становить 12,5 відсотка, що привертає в країну європейські філії американських технологічних компаній, таких як Facebook, Google і Apple. Ще нижче номінальні ставки в Угорщині та Болгарії.

Поділитись