Токійська Олімпіада подорожчала майже на два мільярда доларів

Токійська Олімпіада подорожчала майже на два мільярда доларів

Додаткові витрати на проведення літніх Олімпійських ігор в Токіо в 2021 році складуть 200 млрд ієн (близько $ 2 млрд).

Про це повідомляє японське видання Yomiuri. За підрахунками Оргкомітету ігор, саме в таку суму обійдеться перенесення Олімпіади і наступних Паралімпійських ігор, скасованих через пандемію коронавірусної інфекції в березні 2020 року.

Найближчим часом очікується, що Оргкомітет представить нову загальний кошторис владі японської столиці і національному уряду. Після цього всі три сторони визначаться з часткою витрат, які будуть нести відповідно до умов, що змінилися бюджетом ігор.

Олімпіада в Токіо повинна була пройти з 24 липня по 9 серпня 2020 року. Однак в кінці березня колишній прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе провів переговори з Міжнародним олімпійським комітетом, в результаті сторони прийшли до висновку, що через пандемію COVID-19 провести гри в установлений термін не вийде.

Пізніше в оргкомітеті Ігор заявили, що вони пройдуть з 23 липня по 8 серпня 2021 року. При цьому в маркетингових цілях збережеться назва ігор «Токіо-2020». У листопаді новий глава японського уряду Есіхіде Суга після переговорів з главою МОК Томасом Бахом підтвердив проведення ігор наступного літа.

За оцінками страхової компанії Daiichi Life, втрати Японії від перенесення ігор складуть більше $ 29 млрд. Фінансові витрати на відстрочку Олімпіади на рік можуть скласти близько $ 7 млрд.

У листопаді МОК повідомив, що візьме на себе витрати по вакцинації спортсменів, що беруть участь в Олімпіаді. «Якщо вакцина буде доступна на той час, то МОК візьме на себе ці витрати. І ми будемо співпрацювати з цього питання з національними олімпійськими комітетами», – говорив Бах.

Поділитись