Скандал на ЧМ-2022 в Катарі стався через прапор у роздягальні

Скандал на ЧМ-2022 в Катарі стався через прапор у роздягальні

Збірна Сербії провела лише один матч на чемпіонаті світу в Катарі, очок ще не набирала, голів не забивала, але вже встигла потрапити до скандалу.

Федерація футболу Косова — частково визнаної у світі республіки — поскаржилася до ФІФА на географічних сусідів. Косоварів обурили елементи наочної агітації у роздягальні та на трибунах стадіону у Лусаїлі під час гри сербів із Бразилією. А саме — прапори із написом «Не здаватися» на фоні карти Сербії з Косовом у складі.

Федерація футболу Косова випустила спеціальну заяву з цього приводу: «Такому шовіністичному акту не місце на спортивних заходах і тим більше там, де відбувається найбільша світова футбольна подія. Неприйнятно, що цей акт замовчується. Ми вимагаємо, щоб ФІФА суворо застосовувала свої правила і покарала Федерацію футболу Сербії за цей агресивний акт, який суперечить цінностям, які передає футбол».

Міністр спорту Косова закликав міжнародні футбольні інстанції розібратися в ситуації: «З огляду на те, що Косово є повноправним членом ФІФА та УЄФА, ми очікуємо від ФІФА конкретних дій у відповідь на ці ганебні зображення з роздягальні Сербії, які демонструють ненависне, ксенофобське та геноцидне. використовуючи для цього чемпіонат світу з футболу».

Виконувач обов’язків генерального секретаря Косівської федерації футболу Таулант Ходай виступив за негайне розслідування інциденту з боку ФІФА.

«Ці дії гравців та вболівальників не є новими, — заявив він в інтерв’ю косовським ЗМІ. — Їм не завадила сербська федерація. Ми негайно вжили адекватних заходів. Ми просимо ФІФА розслідувати цю справу та вжити термінових заходів. Я вважаю, що ФІФА вживе адекватних заходів».

Юрист за професією Ходай припустив, яке покарання може загрожувати збірній Сербії за несанкціоновану політичну акцію.

«Покаранням можуть бути штрафи у десятки тисяч євро для гравців та сотні тисяч для федерації, – наголосив функціонер. — Ми вважаємо, що це серйозне порушення. ФІФА має право приймати інші рішення — наприклад карати збірну матчами без глядачів».

Поділитись