Після скандалу в Японії обрали нового голову комітету Олімпійських ігор

Після скандалу в Японії обрали нового голову комітету Олімпійських ігор

Колишня міністр Японії у справах Олімпіади Сейко Хасімото стане главою організаційного комітету Олімпійських ігор в Токіо, повідомили в правлінні комітету.

Кандидатура Хасімото була єдиною – комісія з відбору кандидата на посаду, що звільнилася розглядала тільки її.

Що сталося?

На початку лютого в Олімпійських колах трапився скандал: тепер уже колишнього главу оргкомітету Есіро Морі звинуватили в сексизмі.

Морі заявив, що засідання за участю великої кількості жінок тривають в два рази довше. Глава оргкомітету висловив думку, що жінки дуже довго виступають. На його думку, це пов’язано з конкуренцією між ними, адже кожна хоче “вставити слово”. Тому необхідно ввести обмеження по таймінг на подібних засіданнях, інакше їм “не буде кінця”.

Слова екс-глави оргкомітету Олімпіади в Токіо викликали бурю критики в мережі, користувачі зажадали його відставки.

Морі публічно вибачився, а через кілька днів заявив, що покидає пост. Він повторно вибачився і назвав своє висловлювання “неналежним”.

Хто така Сейко Хасімото?

Сейко Хасімото – професійна ковзанярка і велогонщиця в минулому, брала участь в семи Олімпійських іграх. На Олімпіаді-1992 завоювала бронзу в ковзанярському спорті. Хасімото була заступником міністра закордонних справ Японії в 2008 році, зараз вона – член Палати радників країни. До того, як жінку призначили головою оргкомітету, Хасімото протягом двох років була міністром Японії у справах Олімпіади.

Олімпіада в Японії була запланована на 2020 рік і повинна була пройти з 24 липня по 9 серпня 2020 року, але через пандемію коронавірусу була перенесена на літо 2021-го. Як очікується, ОІ пройдуть з 23 липня по 8 серпня.

Раніше глава МОК Томас Бах заявляв, що комітет розглядає різні сценарії проведення Ігор. Є ймовірність часткового заповнення трибун на Олімпійських іграх: на 50% або тільки з глядачами, які проживають в Японії. Ще один варіант проведення ОІ – і зовсім “за зачиненими дверима”.

Поділитись