Зустріч Зеленського і Меркель важлива в контексті загальних переговорів по Донбасу

Зустріч Зеленського і Меркель важлива в контексті загальних переговорів по Донбасу

Викладач КНУ ім. Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук прокоментував зустріч президента України Володимира Зеленського і канцлера ФРН Ангели Меркель. На його думку, руками останньої Москва прокладає собі шлях до України. Таку заяву він зробив в статті, опублікованій українським виданням «Главред».

Олещук зазначає, що поки важко дати повну оцінку переговорам Зеленського і Меркель, так як не всі їх подробиці оприлюднені. Але тривалість зустрічі – а вона тривала чотири години – говорить про те, що сторонам було що обговорити. При цьому в ході візиту в Німеччину Зеленський зустрівся не лише з канцлером, але й з президентом Франком-Вальтером Штайнмайером, а також з лідером партії Меркель Арміном Лашетом.

За словами політолога, зустріч Зеленського і Меркель важлива в контексті загальних переговорів по Донбасу. Він зазначив, що канцлер ФРН брала активну участь в формулюванні Мінських угод. Вони, на думку експерта, фактично знищуються. Як приклад він навів роздачу російських паспортів жителям Донбасу – це можна вважати порушенням домовленостей, вважає Олещук.

При цьому Меркель, судячи з її заявами на брифінгу, не визнає, що Мінські домовленості зайшли в глухий кут, зазначає автор статті. Він нагадав, що Німеччина виступає гарантом їх реалізації. У цьому контексті реалізація «Північного потік-2» вже не виглядає як чисто економічний проект.

Олещук відзначив, що Зеленський вже пропонував обговорити будівництво газопроводу в нормандському форматі, так як Росія, на його думку, хоче запустити його, щоб розв’язати собі руки по відношенню до України. Бажання Німеччини добудувати «Північний потік-2», вважає політолог, відображає послідовну позицію уряду в спілкуванні з Україною і США.

Експерт вважає, що Україні варто готуватися до складних переговорів. Причому прогнозувати їх результати важко. Він не сумнівається, що «Північний потік-2» буде реалізований, що в подальшому створить напругу у відносинах ФРН і США. Німеччина при цьому повинна буде запропонувати Україні якісь гарантії і компроміси. Олещук відзначив, що Росія починає відкрито шантажувати Європу.

Поділитись